Antikvariske tegneserier

Antikvariske tegneserier

Graduering af tegneserieblade


Graduering af tegneserieblade
Faraos Cigarer har sammensat en klassificeringsstandard baseret på standarder fra tegneseriemarkedet, især fra omfattende forskning i CGC-klassificering. Den primære grund til at graduere en tegneserie er, at der er en direkte sammenhæng mellem tegneseriens tilstand og værdi. Jo højere kvalitet af en tegneserie, jo højere værdi.

Tegneserien
For at vurdere en tegneserie skal du overveje en række faktorer. En af de vigtigste faktorer er først at tælle, om de indvendige sider er til stede. En ufuldstændig tegneserie, der mangler sider, vil typisk være værdiløs. Derudover er der en bred vifte af mulige fejl. Disse kan omfatte manglende stykker af sider, klippede kuponer, udrevne indlæg, rifter, tape, lim, løse midtersider, rustne hængsler, blyantsstreger/tusch/farvekridt/kuglepen og andre defekter. Alle disse skader vil hver for sig føre til en nedsættelse af gradueringen.

Papiret
Kvaliteten af papiret er også meget vigtig. Hovedreglen er, at jo hvidere papiret er, jo bedre. En forringelse af papiret ses ofte i form af, at papiret bliver porøst. Fibrene i papiret bliver så skadede med tiden, at de mister deres bøjelige evne, og papiret ændrer farve fra hvid til cremefarvet og senere over i brun. Disse skader vil selvfølgelig også trække standen ned og dermed gradueringen.

Coveret
Coveret defineres som det omslag, der er omkring tegneserien. Det består af en forside, en bagside, en inderforside og en inderbagside. Når man skal se på en tegneserie, vil den første ting, man bemærker, være coveret. Slitage af coveret på tegneserien skal medregnes i standen og klassificering af tegneserien. Dette kan omfatte skader i overfladen, rifter, bøjede hjørner, revner, affarvning, tape, lim, samt en lang række andre former for slitage, som vi dækker i karaktererne angivet nedenfor. Vi anser tape for en fejl og ikke restaurering. Dette har været betragtet som en standard i lang tid, og vi anbefaler ikke brug af nogen tape på tegneserier.

Udbud og efterspørgsel
Det er vigtigt at huske, at standen kun er et element af tegneseriens egentlige værdi. Udbud og efterspørgsel er en anden væsentlig faktor. Lidt populært kan man sige, at Anders And 1971 i perfekt stand ikke er et decideret samlerobjekt, hvilket hænger sammen med, at der er en masse af dem. Men snakker man om Anders And #1 1949 - ja, så vil selv medium stand være et samlerobjekt. Dette betyder også, at standen for de meget sjældne blade vil betyde meget mere end for almindelige blade. Ikke blot vil priserne være anderledes, men de procentvise hop fra stand til en bedre stand vil være meget større hos de sjældne blade, og nogle blade forefindes måske slet ikke i "MINT"!

Restaurering
Restaurering er den behandling, der helt eller delvist genskaber tegneserien til en stand ved tilsætning af ikke-originalt materiale. Det være sig nye clips i ryggen, retouchering, rispapir og lignende. Det skal altid fremgå, at en ting er restaureret, og det vil betyde noget for standen. For eksempel er det måske muligt at "opgradere" en tegneserie til stand V.fine 8.0 ved hjælp af restaurering, men det betyder ikke, at den defineres som V.fine 8.0, og det vil helt sikkert betyde, at prisen ikke vil følge dens stand. Se mere i bunden af siden.

Nedenstående graduering gælder for blade. Tegneseriealbum er mere robuste, og kravene til soft cover albums og især hard cover albums er voldsomt meget højere end for tegneserieblade.

Restaurering


NEDENSTÅENDE STANDE GÅR ALLE UD FRA AT EKSEMPLARET IKKE ER RESTAURERET. SÅFREMT DET ER RESTAURERET BETRAGTER FARAOS CIGARER STANDEN SOM LAVERE END DET ELLERS VILLE VÆRE TILFÆLDET.

Der er forsket meget i definitioner og terminologi for at samle tegneserier, især i USA, og vi anser CGC's standarder for restaurering som de mest præcise og grundpillen i at samle tegneserier.

Restaurering kan opdeles i to hovedtyper: Behandlinger med det formål at forlænge eksistensen af en tegneserie, og behandlinger gjort for det æstetik udtryk. Begge typer af restaurering indebærer indførelse af ikke-originalt materiale til at skabe eller fremme den ønskede effekt.

Eksempler på restaurering kan være: 

Brug af pigment
Til at skjule farvepletter og større områder af manglende farve. Eksempler på pigmentering kan omfatte maling (akryl, olie, akvarel, osv.), blyant, farvekridt, pastel, tusch, rettelak, osv.

Tilføjning af sider
For at erstatte manglende eller beskadigede sider. Udskiftningsmateriale kan være af ikke-originalt papir af træ eller bomuld, fra en donor-tegneserie (evt. NO GRADE), eller farve-kopierede stykker. Denne proces kaldes på engelsk "infilling".

Forsegling af en rift
ved hjælp af lim eller tape. Klæbemidlet kan være cellulose, kemiske eller protein-baserede lime samt noget, der fungerer som en lim, så som spyt.

Forsegling en ryg
der er revnet, med lim.

Forstærkning
En proces, hvorved en svag eller revnet side eller forside er forstærket med lim og  papir til rensning. Forstærkningspapirer er almindeligt træ- eller bomuldsfibre papirer.

Rensning
En vandig proces for at lette papirets farve eller fjerne opløselige syrer, ofte ved hjælp af kemisk oxidation, opløsningsmidler eller vand. Fælles er kemikalier, der anvendes til at lysne papir, og omfatter benzen, acetone, xylen, natriumhypochlorit, brintoverilte, kloramin-T, chlordioxid, natrium borohydrate mv.

Tilsløring
Forbedring af dækning glans, typisk ved anvendelse af spraydåse med re-glossing/art fixodent spray.

Ikke-additive processer
såsom tør rengøring (ikke-vandige fjernelse af snavs, sod eller andre ikke-originale overflademateriale), presning (fjernelse eller reduktion af bøjninger og folder), og fjernelse af tape, anses ikke for restaurering. I overensstemmelse med hobby-standarder, er tilføjelsen af tape ikke at betragte som restaurering, men sælgere skal altid gøre opmærksom på tape til potentielle købere.

Selvom vi mener, at tape ikke bør anvendes på en tegneserie uanset grunde, er det generelt accepteret, at folk bruger tape til at afholde tegneserier fra at falde fra hinanden. Denne foranstaltning blev truffet, allerede inden tegneserier blev et samleobjekt. Før i tiden kunne man se det anført, at tape ikke var en defekt, og nogle samlere accepterede endog tape på mellem gradueringer. I dag nedgraderer man for tape, og det bliver betragter som en defekt, ligegyldigt hvorfor eller hvornår den blev tilføjet.

Restaurering er blevet et kontroversielt emne for tegneseriesamlere, fordi det dramatisk kan påvirke værdien af en tegneserie. I nogle tilfælde er genoprettelse ikke umiddelbart til at genkende for nybegyndere eller for personer med manglende ekspertise i restaurering. Selv erfarne samlere kan overse en restaurering, når de graduerer tegneserier. Det er derfor vigtigt at forstå, at ved en handel med en tegnserie, så skal det fremgå, om denne er restaureret. Fremgår det ikke, og sælger er bekendt med det, er det slet og ret svindel.

Vi håber, at ovenstående gennemgang af gradueringer af tegneserieblade vil hjælpe dig med at vurdere dine blade og styrke lysten til at samle og passe på dine små skatte.

Gem Mint (10.0) / Mint (9.9)


Den perfekte tegneserie.

Den bedst muligt eksisterende tilstand af en tegneserie. Det er meget sjældent, især hos ældre tegneserier før 1990, at finde en tegneserie i enten Mint eller Gem Mint tilstand. Tegneserier i denne tilstand før 1980 er næsten ikke-eksisterende.

Det er en ekstremt usædvanlig tegneserie med ekstrem marginale print eller bogbinderdefekter. Tegneserien er fuldstændig flad og uden nogen former for overfladeslid. Den er fuldstændig fri for autografer, skrift og nogen former for misfarvninger. Forsidens tryk er usædvanligt klar med højglans (såfremt det originalt var lakeret). Tegneseriens hjørner er perfekt firkantede og skarpe. Papiret, de indvendige sider, er hvidt (eller har den farve, som de originalt var tiltænkt). Farverne står skarpt, og papiret er smidigt at røre ved. Og clipsene, der holder siderne (tegneserien) sammen, sidder korrekt, og ser ud som nye.

Near Mint/Mint (9.8) / Near Mint + (9.6)


Det er tæt på Mint med nogle mindre defekter.

Bladets ryg er centreret, og hæfteklammerne er rene uden rust. Papiret langs ryggen har kun et svagt tegn på stress. Eventuelt er noget af forsiden svagt blegnet. Forsiden er stadig flad og uden overfladeslid; blækket er klar med høj refleksivitet og meget lidt fading. Hjørnerne står skåret firkantede og skarpe, næsten uden synligt slid.

Du kan se, at denne tegneserie er blevet opbevaret korrekt og ser ud som den dag, den blev trykt. Alle presmærker bør være næsten usynlige, og indbindingsfolder skal være mindre end 1 mm. Kun de mest subtile indbindings og / eller print fejl tillades. Coveret er ganske godt centreret og solidt fastgjort til de indre sider. Papiret er smidigt og som nyt. Ryggen er stram og flad. Diskrete datostempler eller ankomstdatoer i blyant eller blæk kan være acceptable, såfremt de på ingen måde ødelægger helhedsindtrykket. Stempler eller lignende på forsiden af coveret VIL ødelægge helhedsindtrykket, mens en tegnet pris eller signering øverst på side 1 måske vil være acceptabel.

Near Mint (9.4) / Near Mint - (9.2) / Very Fire/Near Mint (9.0)


Tegneserien fremstår som ny med stor visuel appel. Dog vil en nærmere granskning røbe små fejl. Tegneserien er ren med smidige sider. Ryggen kan have et par meget små preslinjer på højst 1 mm, farvegengivelsen både på cover og indersider skal se ud som ny eller med meget få fejl.

Ryggen er næsten helt flad. Coveret er forholdsvis fladt med næsten ingen overfladeslid, og forsideprintet er generelt klart med medium til høj refleksionsevne. Hæfteklammerne kan vise nogle misfarvninger, men det er ikke alt for synligt ved første øjekast. De indvendige sider og forside vil normalt være offwhite til hvid, men kan være svag cremet/gulligt.

Det skal dog nævnes, at de nævnte fejl ikke er akkumulerbare - det vil sige, at bladet ikke kan have alle de nævnte fejl, men måske et par stykker af dem.

Very Fine + (8.5) / Very Fine (8.0) / Very Fine - (7.5)


Very fine er en meget fin tegneserie, som kan have været læst flere gange, men som er blevet behandlet med omhu. Denne graduering giver mulighed for flere fejl. Nogle af de ovennævnte fejl sammen med en lille fold eller krølle i forsiden. Meget få presmærker ved ryggen. Et par små mærker på forsiden.

Forsiden kan have lidt overfladeslid, men har stadig sin oprindelige glans, og det samlede indtryk er, at det er en flot og velholdt tegneserie og stadigvæk et samlerobjekt.

Fine / Very Fine (7.0)


Fine / Very fine standen har typisk været læst flere gange og har en smule slitage. Tegneserien vil typisk have flere enkelte små fejl end standen over, Very fine, men ingen nævneværdige store fejl.

Det vil fremstå som et pænt blad velholdt og et samler objekt. Hængsler kan være misfarvede evt. begyndende rust, enkelte hjørne kan være svagt bøjet. Pæn glans, men kan have enkelte krusninger. Ryg vil være stabil, men kan have små knæk. Farve vil være hvid til svag off white. Trykfejl små og ubetydelige det samme gælder blyant kuglepen og/eller stempler.

Fine (6.0) / Fine - (5.5)


Denne tegneserie bærer præg af at være læst, men kan stadig være et samlerobjekt.

Tegneserien har typisk én større fejl eller mange små, for eksempel kan der mangle et stykke af coveret (2 til 3 mm), eller der er en op til 1 cm lang revne. Ryggen har slidlinjer omkring hæfteklammerne og folder fra åbning og lukning. Hvidheden af siderne er blevet ændret og minder om offwhite til en gullig farve. Tegneserien kan have en læse- eller abonnementfolder eller en skæv ryg, men er ikke skadet nok til at reducere de visuelle udtryk dramatisk. Misfarvning, farver der falmer og mindre pletter er tilladt.

Forsiden og/eller indersiderne kan have mindre revner og/eller folder. Forsiden kan være løs i det, men må IKKE være helt adskilt fra de indre sider. Nogle sider kan være brunlige, men ikke porøse. Hæfteklammerne kan være svagt rustne, og kan have afgivet en smule rustfarve til siderne. Tape kan til tider være acceptabel, men det betragtes som en større fejl, og hæftet ville så generelt ikke have andre fejl som sådan. Igen gælder det, at de nævnte fejl ikke er kumulative. 

Dette plejer at være den laveste stand, deciderede samlere vil gå efter. Bladet er brugt men stadigvæk et pænt medium blad.

Very Good/Fine (5.0) / Very Good + (4.5) / Very Good (4.0) / Very Good - (3.5)


I denne graduering indeholder tegneserien stadigvæk alle sider, men med store folder og/eller en skæv ryg. Der er en lav forsideglans eller endog slet ingen. Den indvendige papirkvalitet er ikke god, og små stykker af siderne kan mangle. Hvis der er et stykke, der mangler i forsiden, må det ikke være større end ½ cm. Hængslerne er ikke stramme, og forsiden kan hænge lidt løst i dem.

Tegneserier i denne kvalitet har næsten altid krøllede hjørner, snavset forside og en svagt medtaget ryg, men tegneserien er læsbar. Tape på tegneserien betragtes stadig som en større defekt i denne kvalitet. For samlere vil denne kategori som regel ikke have interesse, med mindre de er meget gamle og sjældne, da bladene simpelthen har fået for mange tæsk, men som underholdning er de fine, og priserne i denne kategori er som regel meget rimelige.

Good/Very Good (3.0) / Good + (2.5) / Good (2.0) / Good - (1.8)


At kalde denne graduering GOOD er egentlig misvisende. Men tegneserien kan stadig læses, og vil hænge mere eller mindre sammen og have talrige fejl. Her vil de nævnte mangler være de samme som under VERY GOOD dog med den forskel at de er mere tydelige og der er flere af dem.

Tegneserien er MEGET brugt, men den mangler IKKE sider. Tegneserier i denne stand vil ikke have samlerværdi, men de kan stadigvæk fungere fint som underholdning.

Fair/Good (1.5) - Fair (1.0)


Denne tegneserie har set bedre dage, og vil se slidt og laset ud. En tegneserie i denne kvalitet har alle sider og det meste af coveret. Store folder er fremherskende, papirkvaliteten kan være meget lav. Ryggen og/eller forsiden kan være helt adskilt fra de inderste sider. Hæfteklammer kan mangle eller være rustet i stykker. Hjørner er afrundede. Kuponer kan være skåret fra forsiden og/eller bagsiden. Tilsmudsning, misfarvning, rifter eller mærker vil forstyrre læsningen. Papiret kan/vil være porøst. Tape er acceptabelt på tegneserier i denne kvalitet.

Tegneserier i denne stand har selvfølgelig ingen samlerværdi, og typisk vil læseglæden lide mærkbart ved denne kvalitet.